/header.jpg

Technická univerzita v Liberci

Průvodce studiem na TUL

V případě jakýchkoliv problémů nebo dotazů se neváhejte obrátit na studijní oddělení vaší fakulty. Studijní problémy řeší v doporučeném pořadí: studijní oddělení, proděkan pro studium, poradce pro studenty, děkan a studentský zástupce v akademickém senátu fakulty. Každá fakulta má i akademický senát. V akademickém senátu jsou zastoupeni nejen zaměstnanci fakulty, ale i její studenti. V čele univerzity je rektor, osobnost s největší pravomocí a pomáhají mu prorektoři a kvestor, který má na starosti ekonomické záležitosti.

Menza

Studenti mohou využít stravování v Menze. Menza je obdoba školních jídelen na základních či středních školách. Menzy má TUL tři. Menza Voroněžská se nachází v přízemí budovy „H". Menza Husova je v hlavním areálu univerzity, na Husově třídě, v budově F. Menza Harcov je budova je mezi bloky kolejí C a D na Harcově. Studenti mají v Menze nárok na dvě jídla denně (jeden oběd a jednu večeři, či na dva obědy, resp. dvě večeře). Po překročení je účtována nedotovaná cena. Můžete využít i doplňkový prodej, tedy zeleninové saláty, zákusky, pití. K používání Menzy je nutná čipová kartu. K jejímu vystavení potřebuješ potvrzení o studiu. Karta stojí 160 Kč a je možno ji koupit v pokladnách menz. Zároveň si na kartu vložte nějaký finanční obnos, ze kterého se hradí jídla zakoupená v menze. Objednávku obědu či večeře si můžete udělat v objednávacím terminálu, nebo přes internet na https://menza.tul.cz. Jídlo je nutné si objednat předem a pokud zapomenete, je možné vybrat si z tzv. burzy jídel, kam své jídlo umístí ti, kteří zjistí, že na oběd z nějakého důvodu nemohou jít.

Koleje Harcov

Při zahájení ubytování si sebou vezměte platný občanský průkaz nebo pas a jednu fotografii na kolejní průkaz. Kolejné se platí pouze bezhotovostně a to buď inkasem nebo připsáním konkrétní částky na účet. Inkasní platba bude odečtena z účtu vždy 10. dne následujícího měsíce. Můžete využít i možnosti jednorázového platební převod. Kolejné je v tomto případě nutné zaplatit do 15. dne následujícího měsíce. Poslední možnosti je trvalý platební příkaz, ten doporučujeme časově omezit do května, kdy konečné vyúčtování kolejného proběhne v hotovosti na vrátnicích určených bloků. Lze i realizovat platba v hotovosti na pokladně ČSOB na účet kolejí Harcov.

Jako variabilní symbol platby v hotovosti, jednorázového platebního převodu, trvalého platebního příkazu se uvádí identifikační číslo studenta (IČS), které je přiděleno Oddělením matriky a informačních systémů. IČS je uvedeno na průkazu studenta i v indexu. Vzhledem k tomu, že IČS začíná písmenem, označujícím příslušnou fakultu, a některé banky nepřipouštějí ve variabilním symbolu písmeno, je nutné nahradit písmeno následující dvojicí čísel: P=51. Variabilní symbol musí obsahovat 10 číslic!

Ubytovací stipendium

Ubytovací stipendium je finanční podpora       pobírají i studenti, kteří na kolejích nebydlí a splňují podmínky pro jeho přiznání. Pro to, abys dostal ubytovací stipendium, musíš splnit podmínky dané Stipendijním řádem TUL (http://stag.tul.cz/ubytstip). Žádné obavy, drtivá většina studentů prvních ročníků tyto podmínky bez problémů splňuje. Výše stipendia je stanovena rektorem, a to vždy z celkového počtu studentů, kteří na něj mají nárok. Proto se jeho výše může měnit. O stipendium žádejte tedy na stagu (https://stag.tul.cz).

Na co si dát též pozor? například na plagiátorství. Pokud používáte cizí informace je třeba uvádět zdroj Vašich informací, konkrétně způsobem citace zdrojů dle ČSN ISO 690 Používání informací bez uvedení zdroje je považováno za pokus o podvod.


Index - Studijní průkaz

Klasifikace na vysoké škole je následující. Zápočet se zpravidla klasifikuje: započteno/nezapočteno. Pro hodnocení výsledků zkoušek se používá systém: výborně (1) - výborně minus (1-) - velmi dobře (2) - velmi dobře minus (2-) - dobře (3) - nevyhověl/a (4). Výsledky zkoušek i zápočtů se zapisují do studijního průkazu (indexu).

Kreditní systém znamená že podmínkou pro zápis do dalšího semestru je splnění minimálních studijních povinností v uplynulém semestru. Za určité výkony (seminární práce, referát, docházka) se získáte určitý počet kreditů.

Přednášky jsou základním způsobem seznámení studentů s obsahem výuky. Přednášející jsou především profesoři a docenti.
Prezenční studium je forma studia, při níž je vyžadována téměř každodenní účast studentů na vyučování (v dopoledních i odpoledních hodinách).
Semináře a cvičení
teoreticky a metodologicky rozvíjejí a prohlubují přednášenou část kurzu především v praktických příkladech.
STAG (IS STAG) je informační systém, část systému je zpřístupněna i studentům (předzápis, zapisování na zkoušky, informace o předmětech atd.). Do aktivní části je přístup možný, pokud je studentovi přiděleno uživatelské jméno a heslo.

Jak si studium usnadnit?

Přijďte už na první hodinu. Choďte včas, případně se předem omluvte. Pište si poznámky. Zapamatujte si jména vyučujících a zjistěte si požadavky na absolvování předmětu. Zadejte si do STAGu číslo účtu pro vyplacení stipendia (vyplácí se pouze bezhotovostně).


Dostanu mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.?

Každý student dostane vlastní email ve tvaru Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Problémy s heslem můžete vyřešit na studijním oddělení nebo na správě LIANE (LIberec Academic NEtwork),

Wifi?

V některých částech areálu TUL je možné se připojit pomocí WIFI, pevné připojení je dostupné zdarma také na kolejích.

Volání zdarma?
Ano v areálu TUL lze volat zdarma mezi budovami pomocí posledního čtyřčíslí telefonního čísla (http://telefon.tul.cz).

Akademické sportovní centrum?

sídlí v budově pod areálem kolejí Harcov a nabízí saunu, různé akce v tělocvičně, horolezeckou stěnu, aerobic, spinning, posilovna,  ... a další.
 

Poker - Texas Hold´em

Poker na kolejích. Na kolejích vznikla i partička nadšenců a příznivců pokerové hry Texas Hold´Em. Pokud patříte také mezi příznivce tohoto "sportu", minimálně se podívejte na naše Harcovské poker fórum Harcov Hold´em.

Hospody a restaurace v okolí kolejí Harcov

Okolí kolejí Harcov je plné hospůdek, diskoték i jiných podniků. Přes týden to nejvíce žije v úterý a ve středu.

Do Zanzibaru či S-ka se dá skočit i v zimě jen v tričku. (je dobré si nechat aktivovat na ubytovací službě vaší ISIC kartu, v nočních hodinách se hodí k odemčení dveří před vstupem na koleje, jsou totiž elektronicky zamčené a jejich odevření je možné pouze po přiložení autorizovaného ISICu ke čtečce.) Jen v případě nouze a neradi vás dovnítř pustí vrátní po předložení kolejky (

S club je pro příznivce taneční hudby a naleznete je naproti bloku C.
Zanzibar je diskotéka sousedící s hospodou U Váchy, hraje se vše.. disco, rock, pop hip-hip, ska, i techno občas zazní.

Had je alternativní klub umístěný na Déčku, večery jsou tématicky zaměřeny - ska, reggae, hip hop, dnb, trance atd. Pořádají se tu i turnaje ve fotbálku.

Dandy je hospoda na bloku E, kde jsou 4 typy míst k sezení - na baru, normálně u stolů, čajovna (závěsem oddělená místnost, kde jsou gauče a nesmí se tam kouřit) a nebo Pivnice (místo za rohem, kde se sedí u vysoký barových stolů).

Hroch je hospoda pro příznivce kulečníku, kterou naleznete na bloku F. Skládá se ze tří místností: jedna je kulečníková herna, potom několik stolů v prostoru před barem a poté ještě jedna místnost sousedící s barem.

U Váchy je hospoda která není umístěna v žádném z bloků, najdete ji nad menzou, ve stejné budově jako Zanzibar. V teplých měsících  vás jistě potěší venkovní zahrádka.

Žito je hospoda nacházející se přímo pod Menzou. Velkou předností této hospůdky je příprava pizzy, kterou je možno sníst si uvnitř u pivka nebo si ji telefonicky objednat a nechat donést na vrátnici bloku, na kterém bydlíte.

S-café-bowling a S-restaurant takzvané Esko je bloku C a je rozděleno do tří částí - Café s dvěma bowlingovýma drahami, restaurace a diskotéka. V esku točí gambáč, plzeň a kozla a ve vinném lístku nabídka taky není špatná. Vaří zde různá jídla od salátů přes těstoviny a pizzu až po steaky, do Café si můžeš během týdne zajít na polední meníčko a pizzu ti taky přinesou až na blok. více na www.sclub-liberec.cz

Není to jen o štěstí - Internetová Seznamka - seznamování a rande. AutoTuning galerie a wallpapers Autotuning. SMS zdarma do všech sítí O2, T-mobile, Vodafone SMS úplně zdarma. Internetové zpravodajství a novinky ze světa i z domova zprávy. Autobazar to je auto inzerce kde najdete nové i ojeté vozy Auto Inzerce zdarma. Internetová seznamka, sexseznamka a flirt, osudová Seznamka štěstí. Webová online hra Travian, Galové, Římané a Germáni. Hledáte práci, zaměstnání, práci na doma? Domácí práce a práce doma. Jednoduché online seznamování nebylo nikdy jednoduší seznamte se a hurá na rande, Seznamka Práce na internetu, seznam volných míst, lepší než úřad práce Práce. Brigády a výdělky nejen na prázdniny. Dlouhodobé Brigády. Podnikání na internetu, multi level marketing MLM  Ekologická drogerie a kosmetika od Eurony přímo od výrobce. Web hry a online internetové gamesy Online flash hry zdarma. Plyšové hračky pro každého, nejen pro děti. Chcete začít včelařit? Přinášíme kompletní sortiment včelařských potřeb. Včelaření a včelařství to vše na včelařské potřeby pro zájmové včelaře i profesionály. Přinášíme vám informace o včelaření. Včelařské potřeby a včelařská prodejna pro začínající včelaře i včelí farmy. Včelí produkty a bazarové včelařské potřeby najdete na Včelařská inzerce a máme pro vás i návody, rady a tipy Jak začít včelařit. Začít včelařit je snadné a levné.